Ce este psihoterapia?

       Probabil că mulți dintre voi auziți des acest termen însă puțini știți exact ce înseamnă. De aceea am ales să scriu un scurt material despre ce este psihoterapia.

       Psihoterapia este o modalitate de a ajuta persoanele care suferă de tulburări mentale și/sau trec prin dificultăți emoționale. Această formă de tratament psihologic poate ajuta la eliminarea sau controlul simptomelor, astfel încât persoana să poată funcționa mai bine în viața de zi cu zi. Scopul psihoterapiei este de a crește starea de bine și de a ajuta vindecarea.

        Problemele adresate în psihoterapie includ dificultăți de a face față provocărilor vieții de zi cu zi precum: impactul unei traume, probleme psihologice cauzate de boli fizice, pierderea unei persoane dragi; și tulburări mentale specifice, cum ar fi spre exemplu: depresia, anxietatea și tulburările de personalitate.

        Psihoterapia poate fi utilizată în combinație cu medicația. De pildă, acolo unde tulburarea mentală este mai severă se recomanda atât un tratament medicamentos prescris de către un medic psihiatru cât și psihoterapie.

       Psihoterapia poate fi realizată într-un cadru individual, familial, de cuplu sau de grup și poate desfășura atât cu copiii cât și adulții. De asemenea, acesta se poate realiza atât online cât și fată în față. Ședințele se desfășoară de obicei o dată pe săptămână pentru aproximativ o oră. Atât clientul cât și psihoterapeutul trebuie să fie implicați activ în psihoterapie. Pentru ca psihoterapia să fie eficientă este nevoie de o relație de încredere între psihoterapeut și client, aceasta se mai numește și relație terapeutică.

         În ceea ce privește durata tratamentului, psihoterapia poate fi de scurtă durată (câteva sesiuni), abordând probleme mai puțin severe, sau de lungă durată (luni sau chiar ani), abordând probleme complexe (cum ar fi tulburările de personalitate). Obiectivele tratamentului și aranjamentele legate de durata tratamentului ce trebuie îndeplinite sunt planificate în comun de către terapeut și client. De asemenea, psihoterapeutul împreună cu clientul, stabilesc o listă de probleme ce urmează să fie abordate pe parcursul psihoterapiei.

         Confidențialitatea este o cerință de bază a psihoterapiei. Deși pacienții împărtășesc sentimente și lucruri personale, psihoterapeutul are obligația de a păstra confidențială orice informație pe care clientul o împărtășește.

        Cercetările arată că majoritatea persoanelor care beneficiază de psihoterapie prezintă o ameliorare a simptomelor și își îmbunătățesc funcționarea în viața de zi cu zi. Sunt numeroase studii care arată că psihoterapia îmbunătățește emoțiile, comportamentele dar produce și schimbări pozitive în creier și corp.

       Prin utilizarea tehnicilor de imagistică cerebrală, cercetătorii au observat anumite schimbări pozitive în creier la persoanele cu afecțiuni mintale (inclusiv depresie, tulburări de panică și alte afecțiuni) ca urmare a tratamentului psihoterapeutic. În cele mai multe cazuri, modificările la nivelul creierului rezultate din psihoterapie au fost similare cu modificările rezultate din tratamentul medicamentos.

       Studiile arată că psihoterapia este cu adevărat eficientă doar dacă clienții depun efort în a realiza sarcinile recomandate de către psihoterapeut.

        Este important de reținut că pentru a profita la maximum de psihoterapie, aceasta trebuie abordată ca un efort de colaborare, este nevoie ca și clienții să fie deschiși, și cu dorință de schimbare urmând planul convenit pentru tratament. Este foarte important ca persoanele care se înscriu într-un program de psihoterapie să depună efort pentru a realiza sarcinile dintre sesiuni, cum ar fi să monitorizeze gândurile într-un jurnal sau să exerseze și să aplice lucrurile discutate în ședințele de psihoterapie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *