Citate celebre pentru combaterea anxietății

           

                  Pentru că mulți noi ne luptăm cu anxietatea și cu îngrijorarea, m-am gândit să adun câteva citate celebre inspirate din mai multe surse. Acestea pot să fie foarte benefice în psihoterapia anxietății.

1. „Nu trebuie să-ți controlezi gândurile. Trebuie doar să încetezi să le lași să te controleze”. – Dan Millman

          Cercetările au arătat că cu cât mai mult încercăm să ne controlăm gândurile nedorite acestea ajung de multe ori să pună mai mare stăpânire pe noi.

2. „Perfecțiunea este dușmanul binelui.” – Voltaire

             Multe studii științifice arată că perfecționismul este strâns legat de anxietate. Pentru a învinge stilul perfecționist de a acționa este bine să facem lucrurile cele mai potrivite cu valorile noastre personale într-un anumit moment, chiar dacă nu este un lucru perfect și contextul
nu este ideal. De exemplu, poți saluta prietenos, mai degrabă decât evitați pe cineva, doar pentru că ai uitat numele persoanei respective.

3. „Nu crede tot ce gândești!” – Autor Necunoscut

              Gândurile noastre sunt expresia percepției despre lume și viața, însă asta nu însemnă că ele exprimă mereu realitatea.
Dacă te simți anxios sau rușinat, întrebă-te ce gând sau presupunere determină acea emoție. Vei descoperi că acel gând va fi de cele mai multe ori irațional.

4. „Singura cale de ieșire este să te confrunți cu situația”. – Robert Frost

          De cele mai multe ori, cea mai bună modalitate de a învinge anxietate este expunerea la lucrurile de care ne este frică. Prin expunere ajungem să ne convingem că acele lucruri sau situații de care fugim nu sunt de fapt atât de periculoase pe cât credem.

5. „Dacă acționezi în continuare așa cum ai făcut-o întotdeauna, vei primi întotdeauna ceea ce ai primit și până acum.” – Steven Hayes

          Acest citat al cuprinde principiul conform căruia a deveni mai puțin anxios implică acționare diferită.
Nu te poți aștepta ca anxietatea ta să scadă dacă gândurile și acțiunile tale sunt aceleași. Dacă îți schimbi comportamentul, gândurile și emoțiile tale se vor schimba.

6. „Când schimbi modul în care privești lucrurile, lucrurile pe care le privești se schimbă.” – Wayne Dyer

            Uneori putem să ne reducem anxietatea doar prin a vedea diferit situația de care ne este teamă. De pildă, daca începem să privim o situație ca fiind mai puțin periculoasă decât gândeam inițial, anxietatea se poate diminua.

7. „[Respirația lentă] este ca o ancoră în mijlocul unei furtuni emoționale: ancora nu va face ca furtuna să dispară, dar te va ține neclintit până când va trece.” – Russ Harris

          De multe ori suntem așa de compleșiți de o situație negativă încât uităm că ne putem retrage un moment și să respirăm și să inspiră adânc. Acest lucru poate să fie o ancoră care să ne ajute în momentele când nu știm ce să facem.

8. „Nu vă îngrijorați dar de ziua de mâine; căci ziua de mâine se va îngrijora de ea însăși. Ajunge zilei necazul ei.”- Isus Hristos

             De multe ori avem tendința de a ne uita cu îngrijorare la ziua de mâine ca și cum am avea de astăzi resursele pentru a face față pentru ziua de mâine și ne proiectăm astfel cu resursele limitate de astăzi în viitorul necunoscut ca și cum ar trebui să facem față de pe acum. Dumnezeu ne asigură însă că El va fi cu noi și ne va da resursele necesare pentru ziua următoare exact atunci când vom avea nevoie.

9. „Și aruncați asupra Lui toate îngrijorările voastre, căci El Însuși îngrijește de voi– Apostolul Petru

            Probabil că una dintre cauzele pentru care anxietatea este așa de frecventă în populație este pentru că oamenii și-au pierdut credința
că există un Dumnezeu care poartă de grijă. Dumnezeu își dorește ca noi să nu fim împovărați de frici și să-l lăsăm pe El să ne poarte de grijă mai ales acolo unde noi nu putem să controlăm lucrurile.

Bibliografie

https://www.psychologytoday.com/intl/blog/in-practice/201301/anxiety-quotes-the-ten-best-quotes-about-overcoming-anxiet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *