Consilierea creștină are la bază cuvântul Lui Dumnezeu (Biblia) și ar putea fi definită ca și un proces de schimbare în care cel consiliat își asumă responsabilitatea schimbării într-un mod activ pentru rezolvarea problemelor iar consilierul este cel care oferă soluții biblice la problemele emoționale și spirituale, având rol de îndrumător.
Consilierea biblică a început să fie conturată încă din istoria bisericii, puritanii fiind printre primii care au considerat importantă consilierea și în cadrul comunității creștine, aceștia au dezvoltat anumite metode, folosindu-se de autoritatea scripturii pentru a rezolva problemele. De asemenea, ei au dezvoltat un sistem sofisticat și sensibil de diagnosticare a problemelor personale, distingând o varietate de cauze fizice, spirituale, temperamentale etc. Puritanii nu s-au uitat doar la comportament, ci și la motivația și la dorințele omului, considerând că un remediu spiritual esențial este credința în Evanghelie.
In zilele noastre, asistăm pe de o parte la dezvoltarea psihoterapiei seculare atât în știință/cercetare cât și în practică, dar și la dezvolarea consilierii creștine tot mai mult, asta pentru ca nevoia este tot mai recunoscută și în cadrul bisericiilor și/sau în comunitățile creștine.
Consilierea creștina poate să uzeze și de metode de psihoterapie seculară, însă este bine ca metodele preluate din psihologie să fie validate științific (evidence-based) pentru că din păcate pe piață sunt foarte multe școli de consiliere si psihoterapie seculară care pretind că aduc vindecare și ameliorare însă nu au studii științifice riguroase în care sa se testeze efectul obiectiv al acestor intervenții. Este bine ca atunci când alegem psihologul/consilierul să știm dacă tratamentele pe care le folosește sunt testate și au dat rezultate, cu alte cuvinte este bine să știm dacă tehnicile promovate în consiliere sunt adevărate sau nu (multe lucruri pot sa facă bine pe moment însă nu duc neapărat la însănătoșire și vindecare).
Chiar daca psihologia științifică vine si ea cu lucruri utile, în consilierea creștină acestea nu trebuie puse mai presus de felul in Biblia vorbește despre om și despre probleme, însă vestea bună este că de cele mai multe ori se pot integra ideile științifice din psihologie asupra emoțiilor si comportamentelor cu ideile biblice pentru ameliorarea distresului emoțional.
Astăzi, una din formele de psihoterapie validate științific pentru tulburările psihologice este cea cognitiv-comportamentală. Psihologia cognitivă ne spune că felul în care interpretăm evenimentele de viată este important, un stil de gândire nesănătos este de cele mai multe ori cauza problemelor emoționale (un stil dezadaptativ de gândire ne poate afecta emoțional).
Biblia ne spune că lupta pentru credință și implicit pentru a avea o viață bună alături de Dumnezeu se dă în principal la nivelul minți (gândurilor) noastre (2 Corinteni 10:15, Efeseni 4:23, 1 Petru 1:13). Metoda principală în consilierea cognitivă este înlocuirea gândurilor neadevărate (nesănătoase-nu sunt susținute logic sau empiric ) despre lume și viată și propria persoană cu gânduri raționale (corecte logic, empiric și pragmatic). Acest model se poate folosi și în consilierea creștină înlocuindu-se gândurile neadevărate cu adevărul Scripturii despre lume, viată si despre Dumnezeu.
Comparativ cu psihoterapia seculară , unde obiectivul principal este reducerea simptomatologiei/distresului psihologic, consilierea creștină are ca obiectiv supraordonat, pe lângă reducerea distresului emoțional si apropierea de Dumnezeu prin întărirea în credință (prin care se recapată pacea, bucuria, ohihna, libertatea în Isus Hristos) recunoscând că Scriptura aduce mai multe soluții la problemele omului decât psihologia, prin credința în Isus Hristos